Itsetehty leipä on hyvää ja edullista. Aina sitä ei vaan jaksa tehdä, ja välillä tuntuu, että siihen kyllästyy. Tämä ohje on Kaarina Roinisen kirjasta.

5 dl vettä

25g hiivaa tai kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl siirappia

2 dl vehnäleseitä

2 dl grahamjauhoja

7-8 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Voiteluun: vettä

Pinnalle: vehnäleseitä

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva.

Lisää suola, siirappi, vehnäleseet ja grahamjauhot.

Alusta taikina hiivaleipävehnäjauhoilla kimmoisaksi. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa.

Jaa taikina kahteen osaan. Leivo toinen taikinapala noin 80cm:n pituiseksi tangoksi. Kierrä tanko kiekoksi ja nosta leipä leivinpaperin päälle pellille. Valmista toinen leipä samalla tavalla.

Voitele leivät välittömästi vedellä ja ripottele päälle vehnäleseitä. Anna kohota peitettynä.

Paista leipiä 200 asteessa uunin alatasolla 30-35 minuuttia.