Tämä ohje on napattu Valion seinäkalenterista (älkää kysykö miltä vuodelta).

5 dl maitoa (minä käytin vettä)

1 pussi kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa

1 tl suolaa

2 rkl sokeria

9½ dl vehnäjauhoja

(minä laitoin 1 dl leseitä ja 2 dl sämpyläjauhoja, loput vehnäjauhoja)

50 g voita

minulla lisäksi

3 dl porkkanaraastetta, josta johtuen jauhoja piti lisätä

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää reilusti kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri. Alusta jauhot joukkoon ja lisää viimeiseksi pehmeä voi (ja porkkanaraaste, tarkista taikinan pehmeys).

Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.

Levitä kohonnut taikina uuninpellille leivinpaperin päälle jauhoisin käsin. Jaa taikinapyörällä ruuduiksi. Kohota ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Mikäli haluat sämpylöistä rapeakuorisia, jäähdytä ne peittämättä.