Olemme jo monen vuoden ajan ostaneet aina kun mahdollista luomukaritsaa täältä omalta kylältä. Ennen en lampaasta pahemmin perustanut, mutta tämä lähi-luomukaritsa on mielettömän hyvää. Tällä kertaa ostimme jauhelihaa ja kyljyksiä. Söimme viikonloppuna uuniperunoita karitsanjauhelihatäytteellä. Tuosta täytteestä jäi yli, niin tein lopusta nyyttejä. Peruna-voitaikinaa en olekaan pitkään aikaan tehnyt, olin itseasiassa unohtanut sen. Mutta selaillessani vanhoja reseptejä löysin ohjeen ja tein pitkästä aikaa herkullisia nyyttejä. Täytteeksihän voi laittaa käytännössä mitä kotoonta sattuu löytymään ja pasteijoiden muotokin on leipojan päätettävissä. Peruna-voitaikina oli helppo käsitellä ja kaulia.

Taikina:

2 dl keitettyä perunaa muussattuna

150 g voita

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

Täyte:

karitsan jauhelihaa (tai kinkkukin sopii vallan mainiosti)

paprikaa

Creme Bonjour yrtti ruoanlaittoon (sellainen vihreä kantinen purkki, kylmäkaapissa missä ruoanvalmistuskermatkin)

raastejuustoa

sipulia

paprikajauhetta

suolaa

mustapippuria

Keitä perunat ja muussaa ne. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja pehmeä voi keskenään tasaiseksi ja lisää peruna joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita jääkaappiin kelmun sisään lepäämään vähintään tunniksi.

Tee sillä välin täyte. Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää joukkoon pieneksi silputtu paprika. Mausta makusi mukaan. Lisää lopuksi Creme Bonjour, anna jäähtyä.

Kauli taikina isoksi levyksi ja laikkaa neliöiksi. Laita ruokalusikallinen täytettä jokaisen neliön keskelle ja nosta kulmat keskelle, tällöin muodostuu nyytti. Painele saumat hyvin kiinni. Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.