Pitkästä aikaa teimme itse karjalanpiirakoita. Näissä meillä on seuraavanlainen työnjako: minä keitän puuron ja teen pohjataikinan. Mieheni hoitaa loput :). Tällä kertaa rypytys on tyttäreni käsialaa.

Tässä ohje (on vuoden 1996 lokakuun Pirkasta napattu )

Täytepuuro:

1 dl vettä

½ l maitoa

1 dl puuroriisiä

½ tl suolaa

1 rkl voita

Piirakkataikina:

2 dl vettä

1 tl suolaa

3 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 rkl öljyä

Voiteluun (joka näissä unohtui tehdä):

1 dl vettä

60 g voita

Mittaa teflonkattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla, kunnes puuro alkaa saota. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaikenkaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.

Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla ja kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.

Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pöyrittele palat sileiksi palloiksi ja litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja. Peitä kulholla, jotteivät kuivu.

Kaulitse lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi ja pyöreiksi piirakanpohjiksi. Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi/kulho kuivumisen ehkäisemiseksi.

Harjaa jauhot pohjista esim. pullasudilla. Laita pohjille noin 1½ rkl puuroa ja levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä esim. kolme pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua.

Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakan reunat rypyttäen. Ripottele pellille hieman vehnäjauhoja ja lado piirakat pellille vieri viereen. Paista 275 asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päälekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla.

Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa esim. munavoin kanssa.

Ohje saattaa kuulostaa hankalalta, mutta loppujen lopuksi karjalanpiirakat ovat varsin helppotekoisia, tosin aikaa niihin menee. Itse käytän aina haudutettua puuroa täytteenä.