Näitä tein ylioppilasjuhliin kaksin kappalein. Toisessa oli tarjolla tonnikala- ja toisessa kinkkuleipiä.

Ohje on Leipojan Sunnuntai -kirjasta.

Tässä ruukkuleivässä tonnikalaleivät.

7 dl vettä

1 rkl sokeria

2 tl suolaa

1 pss kuivahiivaa

4 dl ruisjauhoja

n. 1,1 l vehnäjauhoja

Lisää reilusti kädenlämpöiseen veteen sokeri, suola, ruisjauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu, sekä vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta limppu ja paista voidellussa uuninkestävässä ruukusa tai kattilassa (itse paistoin lasikattilassa) 175 asteessa noin 1 h 15 minuuttia. Anna leivän jäähtyä astiassaan enenn kumoamista. Leipä kannattaa paistaa edellisenä päivänä.

Leikkaa sahateräveitsellä leivästä hattu pois ja leikkaa myös pohja ohuelti pois. Koverra sisus. Kokoa pohjasta, reunoista ja hatusta kannellinen leipäastia tarjoiluastiaksi leipäkolmioille. Hattuosaan teimme "nupin" piparimuotista.

Leikkaa sisuksesta ohuita viipaleita ja muotoile ne kolmioiksi. Täytä haluamallasi täytteellä ja nostele palat leipäastiaan.

Tällä kertaa me teimme leivät vaaleasta ja tummasta paahtoleivästä. Ruukkuleivän leivän grillaamme kesällä ihanan rapeaksi.

Tässä kinkkuleivät.